Specialisaties in de orthomoleculaire voedingstherapie

Specialisaties in orthomoleculaire voedingstherapie

Orthomoleculaire Therapie bij stress en burn out

Iedereen heeft wel eens stress in zijn of haar leven. Het halen van de trein, een lekkere maaltijd bereiden, een sollicitatiegesprek, een presentatie geven, dit zijn allemaal voorbeelden van situaties die gezonde stress kunnen geven. Maar dit noemen we gezonde stress. Want deze stress is van korte duur en kan je weer loslaten, als het goed is. Wanneer de stress uit balans raakt, kan dit leiden tot overspannenheid en op lange termijn tot chronische gezondheidsproblemen en burn out. Een gezonde voeding en de optimale voedingsstoffen voor jouw lichaam zijn dan enorm belangrijk. Dit helpt om weer de balans te vinden en de energie te verbeteren. Ook is het heel belangrijk om de leefstijl te verbeteren zoals het leren omgaan met stress situaties en activiteiten vinden om te ontspannen.

Van stress naar overspannen

Wanneer de balans tussen ontspanning en spanning verstoord is, wordt normaal functioneren onmogelijk. Zelfs de dagelijkse activiteiten die altijd vanzelfsprekend waren, kosten veel moeite. Wannneer de overspannenheid erkent wordt en rust in acht wordt genomen, kan de overspannenheid van korte duur zijn. Signalen van overspannenheid zijn onder andere rusteloosheid, prikkelbaar, huilbuien, angst en het gevoel dat alles te veel is. Er is dan nog wel voldoende energie om te functioneren.

Burn out

Het is moeilijk om weer in balans te komen als de oorzaak van de stress niet wordt weggenomen en lang duurt. In dit geval ontstaat door chronische stress een burn out. Vooral personen die onder hoge druk werken, perfectionistich zijn, slecht grenzen kunnen stellen zijn gevoelig voor een burn out. Een burn out kenmerkt zich door een opgebrand en emotioneel uitgeput gevoel. Ook hebben mensen met een burn out extreme vermoeidheid en chronische stressklachten.

Gevolgen voor de gezondheid

Chronische stress is een enorm aanslag op de gezondheid. Door stress raakt het immuunsysteem ontregeld, het zenuwstelsel overbelast en de hormonen raken uit balans. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de gevolgen van stress. Mensen onder stress zoeken vaker een beloning. Denk hierbij aan cafeïne, alcohol, snoep, snacks en energiedrankjes. Hier kan je aan verslaafd raken. Ook werk, belastende beweging (bijvoorbeeld kickboxen, marathonlopen of spinning), tv kijken, games, sociale media, porno, drugs en medicijnengebruik kunnen verslavend worden of zijn. In overmaat beroven deze ‘beloningen’ van je energie.

Stress en hormonen

De stresshormonen, adrenaline en cortisol worden door de bijnieren afgeven en verschilende processen in het lichaam worden geactiveerd om de stress te controleren. Bij chronische stress is de afgifte van cortisol te hoog en te lang waardoor het immuunsysteem wordt aangetast. Ook zul je merken dat het concentratieniveau en je geheugen verandert. Duurt de stress te lang dan raken de bijnieren uitgeput en wordt de cortisol juist weer heel laag. Hierdoor ontstaat extreme vermoeidheid: de burn-out.

Voedingspatroon

In het algemeen wordt er bij chronische stress en burn out aanbevolen om veel rust te nemen. Maar het verbeteren van je voedingspatroon, je leefstijl en het aanvullen van voedingstoffen met de juiste supplementen kan een grote bijdrage leveren aan je herstel. Door stress verandert je eetpatroon, dit wordt veroorzaakt door de verhoogde cortisolspiegel waardoor je sneller voor vet en koolhydraatrijk eten kiest. Een klein voordeel is dat je je even beter voelt en de stress verschijnselen verminderen. Maar een groot nadeel is schommelingen in de bloedsuiker, overgewicht en een tekort aan voedingsstoffen.

Bij stress is de behoefte aan onder andere B-vitaminen , vitamine C, mineralen en aminozuren verhoogd doordat er meer wordt verbruikt en uitgescheiden. Ook goede vetten zoals omega 3 uit vette vis, verhogen de stressbestendigheid. Kruiden en medicinale planten kunnen ook helpen bij het bevorderen van het herstelproces. Met een individueel behandelplan waarin zowel het voedingspatroon en de leefstijl aangepast worden en eventueel aangevuld met specifieke voedingssupplementen, kunnen stress en burn out teruggedrongen worden en het herstel bevorderd. Wij kijken met jou naar al deze aspecten en bepalen samen welke stappen in welk tempo genomen kunnen worden!