Orthomoleculaire voedingstherapie

Orthomoleculair

Veel klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, hormonale klachten, allergieën, vermoeidheid, eczeem, darmklachten, lage weerstand, kunnen vaak al met een kleine wijziging in het voedingspatroon en leefstijl verminderen of zelfs verdwijnen. Maar ook ziekten als diabetes mellitus 2, obesitas, fibromyalgie, reumatoïde artritis, schildklierproblemen, en andere auto-immuunziekten kunnen verbeteren door een beter leef- en voedingspatroon. Wij kijken niet alleen naar de klacht maar ook naar de oorzaak en de relatie tot andere klachten en leef- en voedingspatronen: wij werken holistisch. Tenslotte is de balans tussen een goede fysieke en mentale conditie de sleutel tot een optimale gezondheid.

Wij werken volgens de principes van de orthomoleculaire geneeskunde. Deze term ‘Orthomoleculaire geneeskunde’, is ooit geïntroduceerd door de wetenschapper Linus Pauling (2 x nobelprijs). In 1968 introduceerde hij in tijdschrift Science de term ‘Orthomoleculaire geneeskunde’. Direct vertaald is Orthos het Griekse woord voor juist, recht, gezond. Moleculair betekent ‘met betrekking tot de moleculen in het lichaam’.
 
Het uitgangspunt van de orthomoleculaire geneeskunde en therapie is dat een ziekte eerder zal genezen bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam. Denk hierbij aan uitgebalanceerd en gezond voedsel. Ook kan ziekte voorkomen worden door te zorgen dat het lichaam de juiste voedingsmiddelen binnen krijgt.  

Voorbereiding

Nadat je een afspraak hebt gemaakt, ontvang je een uitgebreide intake lijst. Aan de hand van jouw antwoorden, hebben we een goed inzicht in je klachten, je leefstijl en je voedingspatroon. Dit vormt de basis voor het intake consult.

Intake consult

Tijdens het intake consult nemen we de intakelijst door. We bespreken dan de belangrijkste klacht(en) en/of vragen. Breng ook de informatie mee die je al hebt over je gezondheidsklachten, bijvoorbeeld laboratorium uitslagen van je huisarts. Zo krijgen wij een compleet beeld van je situatie. Het kan nodig zijn om aanvullend laboratoriumtesten uit te voeren om een beter inzicht te krijgen. Bij ons kan je een bloed-, plasma-, speeksel-, en urinetesten af laten nemen. In sommige gevallen kan een allergietest of een vitaminen en mineralen bepaling zinvol zijn. De uitslagen van deze onderzoeken worden te allen tijde vertrouwelijk behandeld. Je krijgt van ons een individueel voedingsadvies, eventueel aangevuld met orthomoleculaire supplementen, zoals vitaminen, mineralen en/of kruiden. Het kan zijn dat we je vragen een voedingsdagboek bij te houden voor een week waarin je bijhoudt wat, hoeveel en wanneer je eet en drinkt, hoeveel je beweegt en hoe je je daarbij voelt. Dit voedingsdagboek neem je vervolgens mee naar het tweede consult.

Vervolgconsult

Na circa 4 tot 6 weken vindt een vervolgconsult plaats. Centraal tijdens dit vervolgconsult staan je eerste ervaringen met aanpassingen in je voeding en de geadviseerde supplementen. Daarnaast worden eventueel de resultaten van laboratorium onderzoeken besproken. Het verband tussen de uitslagen en je klachten komen uitgebreid aan bod. We gaan samen kijken wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Het behandelplan is hierop gebaseerd en helemaal op jou afgestemd.

Behandelplan Natural Health Coaching

Het behandelplan biedt je houvast om aan de slag te gaan. Dat kan zijn met aangepaste voeding om bepaalde intoleranties of allergieën te vermijden of om ontstekingen aan de darm te herstellen. Ook kan aanvulling in de vorm van voedingssupplementen zinvol zijn om een verstoorde balans te herstellen. Er is geen standaardoplossing, ieder individu is anders.

Gezondheidsklachten geven over het algemeen energieverlies. Door geleidelijke aanpassingen in je leefstijl door te voeren, neemt in veel gevallen je energie toe en je klachten af. Je krijgt diverse ‘tools’ mee om je verbeterde leefstijl vol te houden: tools waarmee je zelf de verantwoordelijkheid kunt nemen voor jouw gezondheid. Een positieve ontwikkeling van je energieniveau is goed te meten in levenslust, niet in getallen. Zo’n half jaar na het afsluiten van de behandeling maken we graag nog een terugkeer afspraak met je.        

Stuur een email naar info@naturalhealthcoaching.nl of plan online een afspraak: