Specialisaties in de orthomoleculaire voedingstherapie

Specialisaties in orthomoleculaire voedingstherapie

Schildklier, voeding & leefstijl

De schildklier is een belangrijke hormoonklier en als deze niet goed werkt ontstaan er problemen op een aantal gebieden, zoals:
  • lichaamstemperatuur;
  • energieaanmaak op celniveau en daarmee op ons fysieke, mentale en emotionele welbevinden;
  • pompkracht van ons hart;
  • zenuwgeleiding;
  • enzymen die de snelheid en effectiviteit van onder andere spijsvertering regelen;
  • de ontwikkeling van de foetus of baby;
  • de groeisnelheid van kinderen;
  • vetverbranding;
  • vruchtbaarheid;
  • reguleren calciumbalans.
Door allerlei oorzaken kan een schildklier te traag werken of te snel. Beiden geven problemen.

Trage schildklier of Hypothyreoïdie

Een te traag werkende schildklier komt het meeste voor. De meest gehoorde klachten zijn: vermoeidheid, met name in de ochtend. Deze vermoeidheid wordt in de loop van de dag beter. Verder koude handen en voeten, een droge huid en problemen met gewichtstoename. Ook spierkrampen, reumatoïde pijnen en stijfheid zijn vaak gehoorde klachten. Maar ook klachten zoals depressieve stemmingen, obstipatie, een trage hartslag en haaruitval (ook dunne wenkbrauwen) komen voor.

Hashimoto

Een te langzame werkende schildklier kan verschillende oorzaken hebben. 1 van die oorzaken is een auto-immuunziekte: de ziekte van Hashimoto. Bij de ziekte van Hashimoto valt het immuunsysteem de schildklier aan, waardoor er een chronische ontsteking in de schildklier ontstaat. Hierdoor gaat de schildklier langzamer werken en wordt er steeds minder schildklierhormoon aangemaakt. De patiënt krijgt geleidelijk aan steeds meer klachten.

Vitamine en mineralen tekorten

Andere oorzaken van een te trage schildklier kunnen mineralen en vitaminetekorten zijn. Naast jodium en selenium zijn vitamine A, vitamine B6, vitamine C, vitamine D, zink en magnesium belangrijk. Ook tekorten aan ijzer en vitamine B 12 komen regelmatig voor bij hypothyroïdie.

Stress

Ook stress heeft een grote invloed op het functioneren van het schildklierhormoon. Langdurige stress zorgt er namelijk voor dat er minder van het efficiënte schildklierhormoon (T3) kan worden aangemaakt en meer van minder efficiënte schildklierhormoon (rT3) wordt aangemaakt.

Snelle schildklier of Graves

Hyperthyreoïdie oftewel een te snel werkende schildklier kenmerkt zich door: een hoge hartslag en een constant gevoel van gejaagdheid. De patiënt heeft vaak bolle, soms zelfs uitpuilende ogen en vaak een warme vochtige huid. De schildklier kan opgezwollen zijn. Door de versnelling van het metabolisme hebben deze patiënten vaak last van diarree en zijn ze vaak (heel) mager. Als de snelle werking een gevolg is van een auto-immuun aandoening spreken we van de ziekte van Graves.

Behandeling schildklier problemen

Het schildklierhormoon is heel erg afhankelijk van voeding en leefstijl. Ook is het van belang om stress te beperken. Als er sprake is van een auto-immuunziekte is het van belang het immuunsysteem zo min mogelijk te belasten door glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij (en soms ook nog peulvruchten-, ei- en nachtschadevrij) te eten. Hierdoor kunnen ontstekingen en auto-immuniteit verminderd worden. Ook gezond bewegen en ontspannen is van groot belang.

Voeding en leefstijl

De voedings- en leefstijl adviezen verschillen van persoon tot persoon. Wij stellen altijd een individueel behandelplan op aan de hand van een uitgebreide anamnese, het huidige voedingspatroon en eventueel bloedtesten.

Orthomoleculaire Therapie bij stress en burn out

Iedereen heeft wel eens stress in zijn of haar leven. Het halen van de trein, een lekkere maaltijd bereiden, een sollicitatiegesprek, een presentatie geven, dit zijn allemaal voorbeelden van situaties die gezonde stress kunnen geven. Maar dit noemen we gezonde stress. Want deze stress is van korte duur en kan je weer loslaten, als het goed is. Wanneer de stress uit balans raakt, kan dit leiden tot overspannenheid en op lange termijn tot chronische gezondheidsproblemen en burn out. Een gezonde voeding en de optimale voedingsstoffen voor jouw lichaam zijn dan enorm belangrijk. Dit helpt om weer de balans te vinden en de energie te verbeteren. Ook is het heel belangrijk om de leefstijl te verbeteren zoals het leren omgaan met stress situaties en activiteiten vinden om te ontspannen.

Van stress naar overspannen

Wanneer de balans tussen ontspanning en spanning verstoord is, wordt normaal functioneren onmogelijk. Zelfs de dagelijkse activiteiten die altijd vanzelfsprekend waren, kosten veel moeite. Wannneer de overspannenheid erkent wordt en rust in acht wordt genomen, kan de overspannenheid van korte duur zijn. Signalen van overspannenheid zijn onder andere rusteloosheid, prikkelbaar, huilbuien, angst en het gevoel dat alles te veel is. Er is dan nog wel voldoende energie om te functioneren.

Burn out

Het is moeilijk om weer in balans te komen als de oorzaak van de stress niet wordt weggenomen en lang duurt. In dit geval ontstaat door chronische stress een burn out. Vooral personen die onder hoge druk werken, perfectionistich zijn, slecht grenzen kunnen stellen zijn gevoelig voor een burn out. Een burn out kenmerkt zich door een opgebrand en emotioneel uitgeput gevoel. Ook hebben mensen met een burn out extreme vermoeidheid en chronische stressklachten.

Gevolgen voor de gezondheid

Chronische stress is een enorm aanslag op de gezondheid. Door stress raakt het immuunsysteem ontregeld, het zenuwstelsel overbelast en de hormonen raken uit balans. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de gevolgen van stress. Mensen onder stress zoeken vaker een beloning. Denk hierbij aan cafeïne, alcohol, snoep, snacks en energiedrankjes. Hier kan je aan verslaafd raken. Ook werk, belastende beweging (bijvoorbeeld kickboxen, marathonlopen of spinning), tv kijken, games, sociale media, porno, drugs en medicijnengebruik kunnen verslavend worden of zijn. In overmaat beroven deze ‘beloningen’ van je energie.

Stress en hormonen

De stresshormonen, adrenaline en cortisol worden door de bijnieren afgeven en verschilende processen in het lichaam worden geactiveerd om de stress te controleren. Bij chronische stress is de afgifte van cortisol te hoog en te lang waardoor het immuunsysteem wordt aangetast. Ook zul je merken dat het concentratieniveau en je geheugen verandert. Duurt de stress te lang dan raken de bijnieren uitgeput en wordt de cortisol juist weer heel laag. Hierdoor ontstaat extreme vermoeidheid: de burn-out.

Voedingspatroon

In het algemeen wordt er bij chronische stress en burn out aanbevolen om veel rust te nemen. Maar het verbeteren van je voedingspatroon, je leefstijl en het aanvullen van voedingstoffen met de juiste supplementen kan een grote bijdrage leveren aan je herstel. Door stress verandert je eetpatroon, dit wordt veroorzaakt door de verhoogde cortisolspiegel waardoor je sneller voor vet en koolhydraatrijk eten kiest. Een klein voordeel is dat je je even beter voelt en de stress verschijnselen verminderen. Maar een groot nadeel is schommelingen in de bloedsuiker, overgewicht en een tekort aan voedingsstoffen.

Bij stress is de behoefte aan onder andere B-vitaminen , vitamine C, mineralen en aminozuren verhoogd doordat er meer wordt verbruikt en uitgescheiden. Ook goede vetten zoals omega 3 uit vette vis, verhogen de stressbestendigheid. Kruiden en medicinale planten kunnen ook helpen bij het bevorderen van het herstelproces. Met een individueel behandelplan waarin zowel het voedingspatroon en de leefstijl aangepast worden en eventueel aangevuld met specifieke voedingssupplementen, kunnen stress en burn out teruggedrongen worden en het herstel bevorderd. Wij kijken met jou naar al deze aspecten en bepalen samen welke stappen in welk tempo genomen kunnen worden!